Mi az a mikrozöld?
Tudtad? A mikrozöldek akár 10-szer több vitamint is tartalmazhatnak, mint a hagyományos, kifejlett zöldségek, ezért igazi vitaminbomba ez az immunrendszernek.
Mikrozöldeknek nevezzük azokat a méretüket nézve nagyon pici, palánta méretű növényeket, amelyek extra magas vitamintartalommal és kirobbanóan intenzív ízzel rendelkeznek. Nem csak rendkívül egészséges ételt, de különleges ízeket is csempészhetünk a mindennapokba általuk, ráadásul költséghatékony módon otthon bárki nevelhet mikrozöldet. Az oldalunkon található információk és termékek ebben kívánnak segíteni.
Mitől van a mikrozöldeknek különös vitamintartalmuk?
A mikrozöldek a kiemelkedő vitamintartalmukat annak köszönhetik, hogy a csírázás utáni korai növekedési szakaszban vannak éppen akkor a növények, amikor már ajánlott a fogyasztásuk. A növekedés ezen szakaszában a magokban rejlő tápanyagok hirtelen aktiválódnak, minden energiát mozgósítanak, hogy egyszerre támogassák a hajtások növekedését. Ezért van az, hogy a mikrozöldek igazi szuperélelmiszerek: különösen gazdagok antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Ha ez nem lenne elég érv a fogyasztásukra, a rendkívül intenzív ízükért mindenképpen megéri fogyasztani őket, hiszen különleges aromákat csempészhetünk a hagyományos ételekbe is, könnyedén.
Miért éri meg mikrozöldeket fogyasztani?
- Igazi szuperélelmiszer: a pici méret ellenére sokszorosát tartalmazza a fejlett növény vitamintartalmának, antioxidánsokat, fehérjéket, rostokat tartalmaznak extra nagy dózisban
- Kis helyen, bárki által termesztető otthoni körülmények közt
- Kirobbanóan zamatos, intenzív ízek, ami bármilyen ételt luxus minőségűre emel
- Kis ráfordítással mindig friss, saját termesztésű vitaminforráshoz jutsz
- Gyors termesztési idő: vetéstől kezdve pár napon belül fogyasztható, napi pár másodperc ráfordításával
- Egész évben termeszhetőek és fogyaszthatóak, évszaktól függetlenül
A mikrozöldek ajánlott fogyasztási módjai
Tetszik a mikrozöld, de tanácstalan vagy, hogyan is kellene fogyasztani? Igazából csak a fantázia szab határt a mikrozöldek fogyasztásának, hiszen felhasználhatóságuk roppant sokoldalú. Salátaként, turmixként, vagy csak egyszerűen rászórva a főételre, levesre vagy más ételre. Nem lehet elrontani. Nem csupán látványos és 5 csillagos éttermek ételcsodáit fogja felidézni, ha mikrozöldet használsz a konyhában, de ízük lesz az, ami maradandó élményt nyújt a fogyasztóinak. Egy családbarát ételről van szó, korhatár nélkül fogyasztható, sőt, a gyerekek számára is vonzóvá tehető a zöldségfogyasztás.
Miként zajlik a termesztési folyamat?
A mikrozöldek otthoni termesztése garantálja, hogy valóban tudni fogod, mit fogyasztasz el, hiszen Te állítod elő a zöldségeket. Csupán néhány dologra lesz szükséged:
- Mikrozöld magokra (minél jobb minőségűre!)
- Termesztési közegre (minél tisztább anyagra van szükség)
- Víz
- Tál
- Permetező flakon
Érdemes alaposan tájékozódni, honnan szerzed be a magokat és a termesztési közeget, hiszen a magok és a termesztési közeg tisztasága, a magok organikus (bio) minősége adja meg a kifejlődött mikrozöldek minőségét, lényegét.
A termesztési folyamat röviden:
A mikrozöldek termesztésének többféle folyamata lehet, amely eltérhet attól függően, hogy milyen anyagot használunk termesztőközegnek. Ez lehet speciális föld, papírszármazékból előállított anyag, vagy más. Mi a PremiumVital-nál sokat kísérleteztünk, hogy megtaláljuk azt a tökéletes méretű, tartalmú és állagú anyagot, amely kifogástalan tulajdonságokkal bír a mikrozöld termesztés szempontjából, ez pedig egy speciális kókuszrost korong. Ennek megfelelően tehát a folyamat a következő:
- A tálba helyezzük a rost korongot
- Vizet öntünk a korongra, amely pár perc alatt a többszörösére duzzad
- Elvetjük a magokat, letakarjuk
- Minden nap megnedvesítjük finoman a magokat
- Fajtától függően pár nap után (5-10 nap) vágható és fogyasztható a termés
A termesztési folyamatról részletes információkat találsz oldalunkon, illetve a tőlünk rendelt termékek mellé aprólékos útmutatót küldünk. Ha tovább olvasgatnál a témában, nézz körül a blogunkon, egy sor hasznos tippet és tanácsot megosztunk az olvasókkal, de konkrét kérdés esetén örömmel válaszolunk a megkeresésekre is.