Mi a mikrozöldek és a csírák közti különbség?

Első ránézésre könnyen összekeveri az ember a mikrozöldeket a csírrákkal, hiszen mindkettő kicsi, zöld, friss, roppanós növény, de érdemes megérteni a különbséget, ha fogyasztásra adjuk a fejünket. Alábbi cikkünkben rövid betekintést adunk, és remélhetőleg meghozzuk a kedveteket a kipróbálásukhoz. :) 

Untitled design
Növesztésük

Csírák: növesztésükhöz nincs szükség földre, vagy más ültetőközegre, emiatt talán egyszerűbbnek tűnik a növesztésük, ugyanakkor vannak esetleges buktatók, illetve érdemes speciális, csírázásra kifejlesztett edényben végezni a folyamatot. A magokat be kell áztatni, majd naponta át kell őket öblíteni, hogy a penészedést megelőzzük. Néhány nap elegendő szokott lenni az eredményes neveléshez, emiatt gyorsabban fogyaszthatóak, mint a mikrozöldek. 

Mikrozöldek: ez esetben nem elég a nedvesség a neveléshez, szükség van valamilyen közegre, ahol gyökeret verhet a növény (pl. tőzegre, kókuszrostra, vagy más hasonló, mindenképpen tiszta talajra). A magokat az ültetőközeg tetejére vetjük, fényt és némi vizet igényelnek, majd néhány nap múlva fogyaszthatóak - pár nappal több kell nekik, mint a csíráknak. A mikrozöldek kevésbé hajlamosak a penészedésre, ha nincsenek túlöntözve és nem vetjük túl sűrűre őket. Mikrozöldet nevelni picit egyszerűbb folyamat, mint a csíráztatás. 

 

Tárolásuk

A csírákat, ha nem fogyasztjuk el rögtön, mindenképpen hidegben, hűtőbek kell tartani, és sokáig nem tanácsos takargatni, Kulcsfontosságú, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon rajta. A mikrozöldek akár egy hétig is eltarthatóak hűtőben, bár nyilván érdemes minél frissebb állapotban fogyasztani. 

 

Fogyasztásuk

Érdemes mindkettőt minél frissebben fogyasztani, a főzés nem tesz jót a bennük található vitaminmennyiségnek. 


Extra info: A WHO véleményezése szerint a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (olyan szempontok szerint, mint a kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, idő). Emiatt ajánlatos a csíráztatásnál fokozottan ügyelni az általános higiéniai szabályokra. A mikrozöldek növesztése ilyen szempontból kevésbé érzékenyek, hiszen a növények szabad levegőn növekszenek.